Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen?

  Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen?

  Vitaliteit verwijst naar de mate van energie en levenslust die je voelt en wordt sterk beïnvloed door je dagelijkse voedingskeuzes. Het zal je misschien verbazen hoezeer de dagelijkse voedingskeuzes je vitaliteit beïnvloeden. Het is dus van essentieel belang om de basisprincipes van voeding te begrijpen om je energieker te voelen.

  Het is algemeen bekend dat voeding een directe invloed heeft op ons lichaam en onze geest. De brandstof die we kiezen, bepaalt hoe goed ons lichaam functioneert en hoe we ons voelen gedurende de dag. Door bewust te kiezen voor voedzame opties, kunnen we onze energieniveaus verhogen en onze algehele vitaliteit verbeteren.

  Het is ook belangrijk om te begrijpen dat gezonde voeding essentieel is voor het behouden van vitaliteit. Dit betekent het consumeren van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen bieden een scala aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten, die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

  Daarnaast is voldoende drinken een cruciaal aspect van een gezonde leefstijl en heeft het ook een grote invloed op onze vitaliteit. Voldoende water drinken helpt om ons energieniveau op peil te houden en vermoeidheid te verminderen.

  Wat is het effect van gezonde voeding op de werkplek?

  Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten, kunnen de stemming stabiliseren en stress verminderen. Medewerkers die gezond eten, voelen zich over het algemeen gelukkiger en gemotiveerder om hun taken uit te voeren.

  Gezonde voeding verbetert ook de cognitieve functie en bevordert de mentale helderheid. Medewerkers die regelmatig gezonde maaltijden eten, kunnen zich namelijk beter concentreren, taken efficiënter uitvoeren en betere beslissingen nemen, en dat leidt uiteindelijk tot een verhoogde productiviteit op de werkplek.

  Door gezonde voedingsopties aan te bieden op de werkplek, laat een bedrijf bovendien zien dat het de gezondheid en het welzijn van zijn medewerkers serieus neemt. Dit bevordert een positieve bedrijfscultuur waarin het belang van gezondheid en welzijn wordt erkend en gestimuleerd.

  Samen eten op de werkplek bevordert niet alleen sociale interacties maar verbetert tevens de teamdynamiek. Gezamenlijke lunches of gezonde snacks moedigen medewerkers aan om in gesprek te gaan met elkaar en relaties op te bouwen en dat komt de samenwerking en het teamgevoel ten goede.

  Hoe help je medewerkers met gezonde voeding?

  Gezonde voeding, misschien geen gemakkelijk onderwerp om te bespreken met je medewerkers. Maar wél belangrijk. Hoe kun je de medewerkers op een laagdrempelige manier ondersteunen bij vitaliteit en gezonde voeding?

   

  1. Voorzie in gezonde opties: Zorg ervoor dat er op de werkplek gezonde voedingsopties beschikbaar zijn, zoals vers fruit, groenten, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde snacks. Dit moedigt medewerkers aan om gezonde keuzes te maken tijdens de werkdag. En organiseer je borrels om de week af te sluiten? Kies dan in plaats voor chips en bitterballen voor gezonde opties als druiven, komkommer en snacktomaatjes.

   

  1. Educatie en bewustwording: Organiseer workshops, seminars of lunchsessies over gezonde voeding en voedingsbewustzijn. En laat zien dat gezond koken leuk en gemakkelijk is. Voorzie medewerkers van informatie over voedingsrichtlijnen, het belang van gezonde voeding en tips voor het maken van gezonde keuzes, zowel op het werk als in de thuissituatie.

   

  1. Stimuleer samen lunchen: Moedig medewerkers aan om gezamenlijk te lunchen of gezonde maaltijden te delen op de werkplek. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid tussen collega’s en tegelijkertijd worden gezonde eetgewoonten gestimuleerd.

   

  1. Subsidies of kortingen op gezonde voeding: Overweeg om subsidies of kortingen aan te bieden voor gezonde producten in het bedrijfsrestaurant. Dit maakt het gezonde assortiment toegankelijker en moedigt medewerkers aan om te kiezen voor de gezonde opties.

   

  1. Flexibiliteit en aanpassing: Bied flexibiliteit aan voor medewerkers met specifieke dieetwensen of -behoeften, zoals vegetarisch, veganistisch, glutenvrij of lactosevrij. Zorg voor voldoende diversiteit en keuzemogelijkheden om zo aan verschillende voedingsvoorkeuren tegemoet te komen.

   

  1. Creëer een ondersteunende omgeving: Stimuleer een gezonde werkomgeving door het aanmoedigen van een lunchpauze, ruimte voor een lunchwandeling, het creëren van ruimtes voor ontspanning en beweging en het aanbieden van drinkwater. Een ondersteunende omgeving stimuleert medewerkers om een gezonde eetgewoonte te ontwikkelen en deze te behouden.

  Door deze benaderingen te combineren, ondersteun je jouw medewerkers effectief bij het maken van gezonde voedingskeuzes en een cultuur van welzijn en gezondheid op de werkplek te bevorderen.

  En vraag de medewerkers of zij nog goede ideeën hebben. Zo wordt het een gezamenlijk plan met een hoge slagingskans.

  Hoe beloon je een positieve gezondheid van je medewerkers?

  Bij het motiveren van medewerkers om gezonder te leven, is gedragsverandering de sleutel. Maar zoals je weet, is gedragsverandering gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dit is waar het belonen van gezond gedrag echt schittert.

  Het gaat niet alleen om het belonen van het einddoel, maar om het erkennen van de kleine stappen op weg naar dat doel. Door deze stappen te belonen, versterken we de gewoonte en vergroten we de kans dat het gedrag op lange termijn wordt vastgehouden.

  Het belonen van een positieve gezondheid van medewerkers is een belangrijke manier om hun inzet voor welzijn te erkennen en te stimuleren. En beloningen hoeven niet altijd groot te zijn om effectief te zijn. Hoe je dat kunt doen?

  Bied een puntensysteem aan voor medewerkers die actief deelnemen aan gezondheid bevorderende activiteiten, zoals het bijwonen van gezondheidsscreenings, deelname aan sportevenementen, het volgen van gezondheidseducatieprogramma's of het behalen van gezondheidsdoelen, zoals gewichtsverlies of stoppen met roken. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor kleine beloningen, zoals kortingsbonnen, cadeaukaarten, of zelfs een extra vrije dag.

  Bied gezondheid gerelateerde voordelen aan, zoals een bijdrage aan een sportschoolabonnement, kortingen op gezonde producten in het bedrijfsrestaurant of toegang tot gezondheids- en welzijnsprogramma's. Dit moedigt medewerkers aan om gezonde keuzes te maken en actief aan de slag te gaan met hun welzijn.

  Toon waardering voor medewerkers die actief werken aan hun gezondheid door dit regelmatig te erkennen tijdens bijvoorbeeld teamvergaderingen, in nieuwsbrieven of via sociale mediakanalen. Hierdoor benadruk je het positieve gedrag en moedig je anderen aan om ook stappen te zetten naar een gezondere leefstijl.

  Wij regelen dagelijks een gezonde gezamenlijke lunch

  De gemakkelijkste manier om medewerkers tijdens hun werkdag gezond te laten eten? Een gezamenlijke lunch door Van Lier! Niet alleen bepalen we samen wat voor gezonds er op tafel komt, wij maken de gezonde keuzes ook nog eens aantrekkelijker.

  Samen lunchen verbetert de samenwerking, bevordert de vriendschappelijke relatie tussen collega’s en is hét moment waar goede ideeën ontstaan. Meer dan een lunch dus!

  Voorbeelden van gezonde producten die wij jouw medewerkers aanbieden over de gehele dag, zijn:

  • Rijkgevulde salades
  • Wraps met knapperige groentes
  • Yoghurt met havermout en fruit
  • Rijstwafels met kip en avocado
  • Groente en fruitsmoothies
  • Gezonde baksels, zoals osawacake
  • Soep, zoals broccoli- of tomatensoep.

  opgengeklapt e-boek de trends

  Download GRATIS

  De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
  Download hier

  Volg ons

  Wilt u op de hoogte blijven?

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

  Nieuwsbrief

  "*" indicates required fields

  NAAM*
  This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Lees ook

  6 mei 2024
  Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen?

  Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen? Vitaliteit verwijst naar de mate van energie .

  7 maart 2024
  Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur?

  Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur? Medewerkers gaan weer volop naar kantoor maar vanuit .

  6 februari 2024
  De trends voor bedrijfscatering

  Vitaliteit, technologie, duurzaamheid & gezondheid en gastbeleving, dé trends in onze mooie bedrijfstak voor het .

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram