Zeewier is hot!

    Zeewier is hot!

    Waarschijnlijk eet je zeewier vaker dan je denkt, het wordt namelijk o.a. in bier, kaas, brood, falafel, burgers en kroepoek verwerkt.

    Foodtrucks verkopen Weedburgers, Seawharma en Wish ’n Chips: er wordt vólop geëxperimenteerd.

    En ze smaken niet alleen lekker, maar zitten ook bomvol voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en mineralen. Ze bevatten zelfs tien keer zo veel mineralen als de groenten die op land worden gekweekt. Omdat ze zo veel ijzer bevatten is het ook een prima vervanger voor vlees. Het wordt niet voor niets het groene goud genoemd.

    Zeewieren zoals rode dulse, lichtgroene zeesla, donkere zee-eik, knotswier en mekabu winnen steeds meer terrein in Nederland. De meest bekende is natuurlijk wakame die je bij je sushi bestelt. Maar waarom is dit zilte plantje zo populair?

    Is zeewier de groente van de toekomst?

    Zeewier is sowieso een duurzame voeding. Want je hebt geen landbouwgrond, mest, bestrijdingsmiddelen, belichting of kassen nodig. Schoon zeewater en zonlicht is voldoende.

    Het komt uit de zee en behoort tot één van de krachtigste planten ter wereld: zeewier. Boeren die deze zilte groente langs de kust verbouwen hebben goud in handen.

    In sommige delen van de wereld is zeewier big business, maar in Nederland en de rest van Europa wil het nog lastig uitgroeien tot een grote industrie. In Europa wordt de meeste zeewier verbouwd in Noorwegen, gevolgd door Schotland. Wereldwijd is China de grootste producent.

    De geschiedenis van dit ‘plantje’

    Zeewieren worden al eeuwenlang door mensen gegeten. Archeologen hebben in het zuiden van Chili opgravingen gedaan waaruit blijkt dat daar 14.000 jaar geleden al zeewier werd geconsumeerd. Ondanks dat het al eeuwen in het wild wordt geplukt en wordt gegeten, begon in Azië tegen het eind van de middeleeuwen het verbouwen van zeewier. Sinds de afgelopen 50 jaar wordt ook in de rest van de wereld, waaronder Europa, zeewier verbouwd.

    In Nederland groeit zeewier op meerdere plekken, maar voornamelijk in de Waddenzee en de wateren van Zeeland. Er zijn geen recepten, historische teksten of andere gegevens bekend waarin ook maar de suggestie wordt gewekt dat er vroeger zeewier zou zijn gegeten in Nederland.

    Maar wanneer je bent opgegroeid in Nederland, dan is het niet zo gek dat je misschien al een vies gezicht trekt bij de gedachte aan het eten van zeewier.

    Een duurzaam goedje

    Misschien wel het grootste argument voor het eten van zeewier, is de kleine klimaatimpact die het heeft. Zo zijn er geen pesticiden nodig om zeewier te laten groeien. En omdat het in zee groeit gebruikt het geen kostbaar land of drinkwater. Ook neemt zeewier de CO2 die we uitstoten op, wat het groeiende broeikaseffect en de opwarming van de aarde hiermee tegengaat.

    Om het nog beter te maken: sommige zeewieren groeien enorm snel.

    Zeewierteelt heeft de toekomst: het kan op een duurzame manier worden verbouwd én is er geen concurrentie om schaarse landbouwgrond. Met duurzame zeewierteelt kan de groeiende wereldbevolking, in 2050 ongeveer 9 miljard mensen, van genoeg voedsel worden voorzien, met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak!

    Een aantal weetjes

    Ze lijken er wel op, maar zijn het niet: zeewieren zijn geen planten. Zeewieren missen bijvoorbeeld de wortels en het vatenstelsel.

    Zonder wieren geen leven, tijdens een duik kun je ze eigenlijk niet missen. Zodra je de dijk afloopt struikel je er al over. Maar zeewieren kunnen we als mens vrij letterlijk niet missen. Zeewieren vormen samen met de kleinere microalgen namelijk 75% van alle zuurstof op aarde.

    Met zeewier kun je alle kanten op

    Zeewier is in de supermarkt verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zeewiersalade. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende soorten zeewier in natuurvoedingswinkels en toko’s te koop. Je koopt het vers, gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten.

    Ook al staat zeewier nog niet bij iedereen op tafel, toch is de smaak van zeewier dichterbij dan in eerste instantie gedacht. Naast de geïmporteerde zeewieren uit Azië, verwerkt in bijvoorbeeld sushi, staat in diverse restaurants de Nederlandse zeewier op het menu.

    Wereldwijd worden 160 soorten gegeten, in alle kleuren en vormen. Vers, gedroogd, gekookt of ingemaakt. Zeewier kun je puur eten, maar ook verwerken in salade, tapenade of dessert. En gedroogd wier is een ideale smaakmaker in soepen en sauzen.

    Onze visie

    In de afgelopen jaren houden we ons meer en meer bezig met de herkomst van onze maaltijden. Een deel van onze gasten vindt het essentieel dat hun ecologische voetafdruk zo gering mogelijk blijft!

    Wij spelen daar maar al te graag op in met nieuwe ingrediënten, die minder impact hebben op het milieu, minder grondstoffen nodig hebben om te groeien én ook nog eens smakelijk en gezond zijn.

    Daarover willen we bewustwording creëren bij onze lunchgasten die we iedere dag in onze restaurants verwelkomen.

    Met natuurlijke smaakmakers zoals verse kruiden, smaakvolle olie, azijn en specerijen verleiden we onze gasten tot een verantwoorde en vitale levensstijl.


    opgengeklapt e-boek de trends

    Download GRATIS

    De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
    Download hier

    Volg ons

    Wilt u op de hoogte blijven?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    NAAM*
    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Lees ook

    30 oktober 2024
    Bedrijfscatering Trends voor 2025: wat staat ons te wachten?

    Trends in 2025; we noemen er 5! De wereld van bedrijfscatering verandert in snel tempo. .

    3 oktober 2024
    Veranderingen in de bedrijfscatering!

    4 ontwikkelingen, 5 trends en een hele hoop kansen in de bedrijfscatering   Van broodje .

    24 september 2024
    Over veerkracht en niet opgeven!

    23 SEP, 2024 • Veerkracht 'Toen ik me net in de schulden had gestoken kwam .

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram