ONZE EETGEWOONTES TUSSEN HOOP EN VLEES

    Nationale week zonder vlees, 11 t/m 17 maart

    In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er een slogan ‘Vlees mevrouw u weet best waarom’, die stond op posters in de openbare ruimte. Handige vegetariërs voegden daar een woord aan toe. Zo werd de slogan ‘Minder vlees mevrouw u weet best waarom’.

    De vlees-discussie is niet nieuw. Integendeel. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen, waarbij emoties en feiten door elkaar lopen. De discussie blijft, de aard ervan verandert. In deze tijd kennen we de flexitariër en naast het dierenwelzijn bestaat er meer aandacht voor de milieuaspecten van vlees eten. In steeds meer restaurants staan vegetarische gerechten op het menu. De vegetariër van nu heeft meer te kiezen (en te proeven) dan veertig jaar geleden, toen een gepaneerde kaasplak de norm was, gebakken of gefrituurd. Tegelijkertijd is de barbecue in deze tijd populairder dan ooit. De flexitariër kan tevreden zijn.

    Een gepaneerde kaasplak was de norm.

    Wie is Van Lier Catering

    Als cateraar voor bedrijfsrestaurants zijn wij ons goed bewust van de voors en tegens van vleesgerechten versus vegetarisme en veganisme. Inclusief de daarbijbehorende sentimenten. In onze formule Vitalier vinden wij houvast. Wij werken zoveel mogelijk met gezonde producten, lokaal geteeld en gepresenteerd in een gevarieerd assortiment van dranken en gerechten. Met respect voor dier en milieu geproduceerd, heeft vlees daarin een plaats. Kiloknallers niet. Verder bewegen wij mee met de maatschappelijke ontwikkelingen in brede zin en in het bijzonder met de wensen van onze opdrachtgevers en hun werknemers.

     

    Onze eetgewoonten zijn al eeuwen aan verandering onderhevig. De ‘oer-Hollandse’ aardappel kwam in de zestiende eeuw vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, het werd pas in de achttiende eeuw gemeengoed op ons bord. De specerijen bereikten ons vanuit Azië. Aardappelen en specerijen hebben nog altijd een vaste plaats in onze keuken. Hoewel met name de aardappel concurrentie heeft gekregen van rijst, pasta’s en - meer recent - gewassen zoals quinoa.

     

    Komt er een moment dat ons eten is voorzien van een CO?-label?

    Het eten van vlees was lange tijd voorbehouden aan de welgestelden en wie minder te besteden had was blij met vis op zijn bord. Het overgrote deel van de bevolking was arm en bediende zich van knollen en groenten. Het beroemde schilderij van Vincent van Gogh heet immers De Aardappeleters en niet De Vleeseters.

    Bij de toename van onze welvaart, vanaf de jaren vijftig, kreeg het vlees een vaste plaats op ons bord. Welvaart! Vooruitgang! Is dat wat het zo moeilijk maakt om wat minder vlees te eten? Meer nog dan smaak en voedingswaarde is vlees een symbool van onze welvaart. ‘Ik eet vlees, dus ik heb het goed!’ Minder vlees maakt ons onrustig. Gaat het wel goed met onze welstand? Wie de maatschappelijke ontwikkelingen volgt, zou voorzichtig kunnen voorspellen dat dit besef verandert in: ‘Ik eet vleesloos, dus ik spaar onze planeet.’

     

    Komt er een moment dat wij onze gerechten voorzien van een CO?-label, te vergelijken met de milieulabels aan woningen, auto’s en koelkasten? We zullen het zien. In elk geval laten wij als cateraar de Nationale week zonder vlees niet onopgemerkt voorbij gaan. In overleg met onze opdrachtgevers zetten wij extra vleesloze gerechten klaar. Veel variatie, veel proeverijtjes, aantrekkelijk gepresenteerd en voedzaam. Eetgewoonten veranderen.


    e-boek trends in Catering

    Download GRATIS

    De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
    Download hier

    Volg ons

    Wilt u op de hoogte blijven?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    NAAM*
    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Lees ook

    7 maart 2024
    Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur?

    Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur? Medewerkers gaan weer volop naar kantoor maar vanuit .

    6 februari 2024
    De trends voor bedrijfscatering

    Vitaliteit, technologie, duurzaamheid & gezondheid en gastbeleving, dé trends in onze mooie bedrijfstak voor het .

    21 november 2023
    Welke voordelen biedt een bedrijfsrestaurant voor mijn bedrijf?

    Welke voordelen biedt een bedrijfsrestaurant voor mijn bedrijf? Het bedrijfsrestaurant is dé plek waar we .

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram