Gastvrijheid maakt het verschil!

  Gastvrijheid maakt het verschil!

  Iedere bedrijfscateraar weet het: gastvrijheid is een onmisbaar onderdeel van een succesvolle onderneming. Tegelijkertijd is het juist een ongrijpbaar concept. Want wat houdt gastvrijheid in onze bedrijfstak nu precies in? Wat levert het concreet op? En hoe zorg je ervoor dat je nóg gastvrijer bent?

   

  Wat is gastvrijheid in bedrijfscatering?

  Gastvrijheid in bedrijfscatering draait om meer dan alleen het aanbieden van eten en drinken aan medewerkers en hun bezoekers. Het omvat een breed scala aan aspecten die samen bijdragen aan een positieve, gastvrije ervaring. Zoals een gevoel van verbinding ervaren, een bijzonder moment beleven. Een boterham van thuis kan natuurlijk ook. Ze komen naar jouw bedrijfsrestaurant voor de beleving. Een reden te meer om gastvrijheid bovenaan je prioriteitenlijstje te zetten.

  In dit artikel beschrijven we de belangrijkste elementen van gastvrijheid in bedrijfscatering. Lees hier dus snel verder.

  Richt je als cateraar op de behoeften en wensen van je gasten. Dit betekent dat je medewerkers vriendelijk, behulpzaam en attent zijn en bereid zijn om net dat beetje extra te doen om gasten zich welkom en gewaardeerd te laten voelen in het bedrijfsrestaurant en bij speciale activiteiten.

  Gastvrij zijn is echter meer dan alleen een vriendelijk gezicht bij ontvangst. Gastvrijheid is ook het creëren van de juiste energie, een verzorgde uitstraling en het tonen van echte interesse.

  Gastvrijheid is ook het aanbieden van hoogwaardige, verse en smaakvolle producten. Dit omvat een gevarieerd assortiment dat voldoet aan de diverse wensen en behoeften van je gasten, zoals vegetarische, veganistische, lokale en seizoensgebonden opties.

  Regelmatig het assortiment vernieuwen en inspelen op trends en feedback van je gasten helpt om de ervaring fris en aantrekkelijk te houden. Dit betekent de introductie van nieuwe, seizoensgebonden en lokale producten maar ook de organisatie van speciale evenementen en themaweken.

  Net zo belangrijk zijn de inrichting en sfeer van het bedrijfsrestaurant. Een uitnodigende en comfortabele vibe en een gevoel van ontspanning en welzijn realiseer je door aangename verlichting, een gezellige loungehoek, gebruik van planten en vloerkleden.

  En vergeet snelheid en efficiëntie niet! Vooral in een zakelijke omgeving waar medewerkers vaak beperkte tijd hebben voor hun lunch of koffiepauze. Het minimaliseren van wachttijden en het bieden van een snelle, maar toch persoonlijke service is cruciaal.

  Ook het adequaat inventariseren van de behoefte en wensen zorgt voor een prettige beleving bij je gasten. Vraag ook actief om feedback en luister naar de voorkeuren en suggesties. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de service, maar toont ook aan dat je als bedrijfscateraar waarde hecht aan de mening van je gasten.

   

  Gastvrijheid in het bedrijfsrestaurant: wat levert het jou op?

  Toegegeven, gastvrij zijn is investeren. Je medewerkers moeten altijd de beste versie van zichzelf laten zien. Maar het is wél een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt. Wat het jouw opdrachtgever concreet oplevert? Dit bijvoorbeeld:

  Gasten voelen zich gewaardeerd en dit draagt bij aan hun algehele tevredenheid op de werkplek.

  Een sfeervol en aantrekkelijk bedrijfsrestaurant fungeert bovendien als een sociale hub waar medewerkers kunnen netwerken en informele gesprekken kunnen voeren. Dit bevordert de teamgeest en samenwerking en een positieve bedrijfscultuur waar medewerkers trots op zijn en zich thuis voelen.

  En dit leidt vervolgens tot meer betrokken, gemotiveerde en tevreden medewerkers die minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar andere werkgevers. Het fungeert namelijk als een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde en helpt bij het aantrekken en behouden van talent.

  Bied een voedzame en smakelijke lunch aan in het bedrijfsrestaurant. Dit verbetert namelijk de energie- en concentratieniveaus van de medewerkers en dit komt hun productiviteit ten goede. Een focus op gezonde voeding draagt bovendien bij aan de algehele gezondheid van medewerkers en leidt tot minder ziekteverzuim.

  De eerste indruk is goud waard. Dat geldt ook voor de bezoekers van jouw organisatie. Het aanbieden van een gastvrije catering aan bezoekers kan netwerkmogelijkheden verbeteren en zakelijke interacties vergemakkelijken.

   

  Gastvrijheid is een teamprestatie

  Gastvrij zijn lukt niet in je eentje. Praat daarom regelmatig samen met je team over gastvrijheid. Geef het een plekje in je inwerkschema. Of een gast zich welkom voelt hangt ook af van je team- en bedrijfscultuur. Praat, deel kennis en ervaringen, vraag, inspireer en maak afspraken met je medewerkers. Zo ontstaat een gepassioneerd team waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de gastvrijheidsbeleving.

  Je medewerkers zijn je grootste kapitaal. Als zij zich gemotiveerd voelen en gastvrijheid uitstralen, brengen ze dat ook over op je gasten. De opleiding van je medewerkers is daarin van wezenlijk belang. Leg ook de nadruk op de bewustwording van het uitstralen van gastvrijheid.

  Wat gaat er goed en wat kan beter? Zo wordt de liefde voor het vak, de passie en motivatie om iedere dag voor iedere individuele gast te gaan verder ontwikkeld. Tevreden gasten zijn jullie focus.

   

  Kortom

  Het is essentieel voor bedrijven om te begrijpen dat bedrijfscatering meer is dan alleen het verstrekken van eten & drinken. Het gaat om het creëren van een positieve, gastvrije omgeving die bijdraagt aan het welzijn en de tevredenheid van je gasten.

  En gastvrijheid is geen checklist of dienst, maar oprechte aandacht voor en interactie met je gasten. Gastvrijheid is de kunst mensen een thuisgevoel geven en je gasten volledig op hun gemak stellen. En, gastvrijheid moet puur zijn, je moet jezelf erin zijn.

   

  Elke gast is anders, heeft andere doelen, behoeften, wensen en verwachtingen. Wij zijn van mening dat er dus geen eenduidige oplossing is waarbij je voor iedereen dezelfde gastvrijheidsbeleving creëert. Maatwerk dus.

   

  Wij nodigen je graag uit bij ons aan tafel

  Ga aan de slag met deze tips en maak jouw bedrijfsrestaurant nóg gastvrijer. En heb je hulp nodig? Dan staan wij voor je klaar.

  Wij laten je graag de mogelijkheden zien met betrekking tot jouw eigen situatie. Van ons krijg je een eerlijk verhaal en een eerlijke service, maar vooral heel veel gastvrijheid.

  Neem contact met ons op, dan spreken we elkaar snel.


  opgengeklapt e-boek de trends

  Download GRATIS

  De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
  Download hier

  Volg ons

  Wilt u op de hoogte blijven?

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

  Nieuwsbrief

  "*" indicates required fields

  NAAM*
  This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Lees ook

  20 juni 2024
  Gastvrijheid maakt het verschil!

  Gastvrijheid maakt het verschil! Iedere bedrijfscateraar weet het: gastvrijheid is een onmisbaar onderdeel van een .

  6 mei 2024
  Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen?

  Vitaliteit & gezonde voeding, wat hebben ze gemeen? Vitaliteit verwijst naar de mate van energie .

  7 maart 2024
  Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur?

  Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur? Medewerkers gaan weer volop naar kantoor maar vanuit .

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram