altijd vers 

& lokaal

meer

Vijf bijzondere aspecten van asperges

23-5-2019

Lente en lekker eten. Dan denk je aan asperges! We zijn er dol op en veel Nederlanders zetten ze in het voorjaar meerdere keren op tafel. De ware liefhebbers wisselen recepten uit en tippen elkaar op restaurants waar je het summum van het 'witte goud' kunt proeven. Van Lier gaat daar volledig in mee. Wij kopen onze asperges bij voorkeur lokaal en verwerken ze in soepen, salades en schotels. De oude Egyptenaren (2750 v.Chr.) en Romeinen wisten al raad met de asperges, wellicht dat deze groente daardoor een mythische status heeft bereikt. Tijd om de asperge nog wat beter te leren kennen.

 

Naar de vijf bijzondere aspecten van asperges

Vijf aspecten van de asperge:

1. Kleuren. Je kunt de asperge aantreffen in drie kleuren: wit, groen en paars. Van Nederlandse bodem komen voornamelijk witte asperges. De groene aspergeteelt maakt slechts drie procent uit van de gehele productie. Op nog kleinere schaal bereikt ons de paarse asperge, die je overigens uitstekend rauw kunt eten en ook heel geschikt is in salades. De groene en de paarse asperge groeien boven de grond, de witte onder de grond. Juist de witte vraagt wat meer aandacht: die moet je schillen, wil je 'm verwerken.

2. Gezond. Aan asperges zijn altijd geneeskrachtige - en ware of half ware - eigenschappen toegeschreven. Zeker is dat de asperge boordevol vitaminen zit, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Asperges bevatten nauwelijks calorieën en de teelt geschiedt doorgaans zonder bestrijdingsmiddelen.

3. Tijdgebonden. Het Nederlandse aspergeseizoen (van de witte) loopt van begin april tot eind juni. Asperges die je eerder dan april op de markt ziet, komen vaak uit het buitenland. Na 24 juni (Sint Jan) worden geen asperges meer gestoken zodat de plant zich kan herstellen voor het volgende seizoen.

4. Versheid. Je kunt gemakkelijk controleren of asperges vers zijn:

a. Kijk of ze een glanzende stengel hebben.

b. Als je ze zachtjes tegen elkaar wrijft hoor je een piepend geluid.

c. Is het snijvlak aan de onderzijde droog, dan is het gedaan met de versheid.

5. Bewaren. Je hebt langs de weg asperges gekocht en wilt ze pas over twee of drie dagen eten? Wikkel ze na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast.

 

Wij wensen je een heerlijke aspergetijd toe!


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen