altijd vers 

& lokaal

meer

Versoepeling biedt perspectief: Europees aanbesteden hoeft minder vaak

10-8-2016

Het Europees aanbesteden van catering dat gepaard gaat met uitgebreide voorschriften en regels, is na het ingaan van de nieuwe aanbestedingswet op 1 juli jongstleden, minder vaak verplicht dan voorheen. Dit komt doordat de drempel is verhoogd van twee naar 7,5 ton.

Europees aanbesteden wordt vooral door middelgrote en kleine cateraars gezien als een crime omdat het veel papierwerk met zich meebrengt. Het is verplicht voor overheidsinstellingen en overheidsgerelateerde instellingen boven een bepaald aanbestedingsbedrag.

Hogere drempel
Doordat de drempel van het aanbestedingsbedrag is verhoogd van twee ton naar 7,5 ton hoeft er nu minder vaak Europees aanbesteed te worden. Mariëlle Hintzen van HTC Advies: ‘Dit biedt vooral perspectief voor kleinere en middelgrote cateraars die niet de mankracht en de middelen hebben om tijdrovende procedures te volgen.’

Matches
Dit houdt in dat je vaker 'gewoon' kunt aanbesteden. Hintzen laat weten dat dat een aantal voordelen met zich meebrengt. Een daarvan is dat de opdrachtgever van tevoren al met een aantal cateraars om de tafel kan gaan zitten, als hij dat wil. ‘De drie beste matches vraag je dan om offerte uit te brengen, zodat je zeker weet dat je een cateraar krijgt die kan aansluiten bij de wensen van je gebruikers.’

Objectief vergelijken
Europees aanbesteden is er op gericht om aanbieders objectief met elkaar te kunnen vergelijken. Organisaties die Europees aanbesteden, moeten transparant zijn op het gebied van gunnings- en selectiecriteria. Cateraars moeten veel vragen invullen. De ruimte voor een eigen, creatieve inbreng is vaak beperkt.


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen