HOE VERBETER IK DE VITALITEIT VAN MIJN MEDEWERKERS?

    Vitaliteit op de werkvloer is tegenwoordig een veelbesproken HR-onderwerp. Maar hoe kun je de vitaliteit van medewerkers verbeteren? Het begint met aandacht voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Wanneer je een gezonde werkomgeving creëert, voelen medewerkers zich gelukkiger en gemotiveerder. En daarmee zal het als HR-afdeling gemakkelijker zijn om talent aan te trekken en te binden aan je organisatie.

    In dit blog geven we je tips om de vitaliteit onder je medewerkers te stimuleren.

    MAAR WAT BETEKENT NOU EIGENLIJK VITALITEIT?

    Vitaliteit, een begrip dat op vele manieren opgevat kan worden en voor iedereen een andere betekenis heeft. Gezond zijn, oftewel vitaal zijn, staat als gevolg van COVID-19, meer dan voorheen, centraal in ons leven.

    Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Vitaliteit wordt dan ook vaak letterlijk vertaald als ‘levenskracht’. Wanneer je vitaal bent, bevat je de kracht om het leven te leven, zowel op de mooie als de minder mooie dagen. Je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn in balans, waardoor je optimistisch en energiek in het leven staat. Vitaliteit wordt gezien als één van de vijf belangrijkste factoren die van invloed zijn om geluk te kunnen ervaren.

    HET BELANG VAN VITALE MEDEWERKERS

    Vitale medewerkers zijn goud waard voor jouw organisatie: ze zijn effectiever en creatiever dan hun minder vitale collega’s. Ze komen opgewekt over, lijken dingen moeiteloos voor elkaar te krijgen, hebben nauwelijks klachten, herstellen snel en hebben ook ’s avonds nog volop energie. Bovendien werken vitale medewerkers proactief aan hun duurzame inzetbaarheid. Vitaliteit helpt jouw medewerkers om aan de veranderende eisen in het werk te voldoen én om beter te kunnen omgaan met de kansen en uitdagingen van een nieuwe baan.

    Tel al deze punten bij elkaar op en dan kan dat een aanzienlijke positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat.

    JOUW ROL ALS WERKGEVER

    Vitale medewerkers zorgen voor een gezonde organisatie. Mensen willen werken bij een organisatie die om hen geeft en het beste met hen voor heeft. Voelen medewerkers zich serieus genomen binnen hun vitaliteit? Merken ze dat het vitaliteitsbeleid is gericht op bewustwording en acties? Het is een fijn gegeven binnen deze krappe arbeidsmarkt als jouw bedrijf bekend staat als een goede werkgever. En welke organisatie wil dit nu niet? Wij geven je een aantal tips hoe hierop in te spelen.

    1. Stimuleer gezond eten & drinken

    Om jouw medewerkers te overtuigen gezonder te gaan eten is een stukje ‘opvoeding’ nodig. Wij noemen dit  ‘nudging’, ofwel een subtiel zetje in de goede richting geven. Gewoontes en triggers in de omgeving, zoals een aanbieding of een product dat er heel lekker uitziet, bepalen voor een groot deel de keuze. Dit komt door mechanismen die ervoor zorgen dat we weinig mentale energie kwijt zijn aan het nemen van zo’n beslissing. Zo worden producten die vooraan liggen of ruimschoots worden gepresenteerd bijvoorbeeld vaker gekozen. Voorbeelden uit de praktijk zijn:

    • kleinere porties mogelijk voor de halve prijs,
    • gratis verstrekken van gezonde drankjes op basis van water en fruit,
    • Proeverijen met gezonde producten.

    2. Het belang van een vitaliteitsprogramma

    Het stimuleren van vitaliteit gaat inmiddels over de grenzen van het domein eten & drinken. Juist de combinatie met andere factoren – bewegen, ontspannen, leren en verbinden – zorgt voor vitaliteitswinst. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat medewerkers veel baat hebben bij vitaliteitsprogramma’s.

    Hoe sterk een vitaliteitsprogramma is hangt af van de breedte van het beleid dat jij als werkgever voert. Dit kan verschillen van het aanbieden van fruit op het werk tot een compleet en uitgebreid vitaliteitprogramma waardoor medewerkers worden gestimuleerd om aan de slag te gaan met vitaliteit. Denk hierbij aan trainingen, apps die de gezondheid monitoren, inspiratiesessies en diverse workshops. Een breed ingevoerd vitaliteitsprogramma stimuleert gedragsverandering voor de medewerkers en draagt bij aan een vitale bedrijfscultuur.

    3. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling

    Bij vitaliteit wordt vaak meteen gedacht aan fysieke en mentale fitheid. Wij voegen er mentale fitheid aan toe.

    Ervaren jouw medewerkers werkdruk of stress? Lopen ze hierdoor tegen zaken aan? Hebben ze plezier in hun werk? Sluit het werk aan op de ambities? Worden ze voldoende uitgedaagd? Een vitale organisatie faciliteert de medewerkers hierin.

    Er zijn diverse manieren om medewerkers op een laagdrempelige manier te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het ontwikkelen en doorleren traint de hersenen en hoe groter de hersenen, hoe langer we leven.

    4. Positieve gevolgen van ontspanning op de werkvloer

    Ontspanning op de werkvloer draagt bij aan vitale en veerkrachtige werknemers. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks het risico op een burn-out, depressie of andere werk gerelateerde psychische ziekte. Om dit te voorkomen is voldoende ontspanning juist zo belangrijk en als werkgever kan jij een belangrijke rol spelen in het faciliteren en stimuleren van die ontspanningsmogelijkheden.

    Op en tijdens het werk is het belangrijk dat je medewerkers rustmomenten pakken. Dat kan die koffie zijn in de ochtend of een lunchwandeling. Richt de werkomgeving ook zo in, dat je medewerkers een ruimte of plek kunnen opzoeken om te ontspannen. Voor de één is tafeltennis de manier om te ontspannen, de ander is misschien wel gebaat bij een massagestoel. Luister goed waar de behoefte ligt en probeer daaraan te voldoen.

    5. Zorg voor een goede werksfeer

    Zorg dat mensen zich gehoord voelen, dat alles bespreekbaar is en er ruimte is voor sociale verbinding. Borrels, teamuitjes, samen lunchen en diversiteit binnen het team. Meerdere wegen leiden naar een goede werksfeer bij jou op de werkvloer. Er is vooral sprake van een goede werksfeer als je medewerkers op een fijne manier met elkaar omgaan.

    Uit onderzoek naar werkplezier blijkt dat lachen en plezier op de werkvloer maar ook teamgevoel de belangrijkste pijlers zijn waar jij je als werkgever op zou moeten richten.

    6. Geef het goede voorbeeld

    Een goede leidinggevende stimuleert, faciliteert en geeft het goede voorbeeld. Voorbeeldgedrag van leidinggevenden is essentieel. Dat is de voedingsbodem om te kunnen groeien naar een vitale organisatie. Medewerkers voelen zich vaker aangetrokken tot activiteiten op het gebied van vitaliteit als ze zien dat hun leidinggevende of zelfs de directie hier ook aan meedoet.

    Stimuleer jij je medewerkers om vitaler te worden op de werkvloer, geef dan zelf vooral het goede voorbeeld, dan is de kans groter dat de rest volgt.

    VITALITEIT DRAAIT OM BALANS

    Iedere medewerker is uniek, heeft een andere belastbaarheid en eigen levensgebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op vitaliteit, werk en het leven.


    e-boek trends in Catering

    Download GRATIS

    De 9 cateringtrends die u beslist niet wilt missen
    Download hier

    Volg ons

    Wilt u op de hoogte blijven?

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

    Nieuwsbrief

    "*" indicates required fields

    NAAM*
    This field is for validation purposes and should be left unchanged.

    Lees ook

    7 maart 2024
    Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur?

    Sluit het cateringconcept aan op jouw bedrijfscultuur? Medewerkers gaan weer volop naar kantoor maar vanuit .

    6 februari 2024
    De trends voor bedrijfscatering

    Vitaliteit, technologie, duurzaamheid & gezondheid en gastbeleving, dé trends in onze mooie bedrijfstak voor het .

    21 november 2023
    Welke voordelen biedt een bedrijfsrestaurant voor mijn bedrijf?

    Welke voordelen biedt een bedrijfsrestaurant voor mijn bedrijf? Het bedrijfsrestaurant is dé plek waar we .

    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram