altijd vers 

& lokaal

meer

Foodtrends 2022

18-1-2022

Wat verwachten we op het gebied van eten & drinken in 2022?

De coronapandemie laat diepe sporen na in onze bedrijfstak. Tegelijkertijd gaat de klimaatverandering sneller dan we aanvankelijk dachten. En wereldwijd is diversiteit tegenwoordig een belangrijk onderwerp. Ook in onze sector gaat het steeds vaker over variatie in de keuken, en op het bord.

Wat mogen we dit jaar dan verwachten op het gebied van eten & drinken? In dit blog nemen we je graag mee in de ontwikkelingen op het gebied van eten & drinken voor dit jaar.

Beter voor jezelf!

Kiezen voor gerechten en drankjes met positieve eigenschappen voor jezelf; een beter lijf en een betere geest is een trend. Waar het vroeger vaak ging om 'minder' zout, suiker, koolhydraten en vet, gaat het dit jaar juist om 'beter'. Beter concentreren, beter sporten, beter voor de dag komen, met bijvoorbeeld plantaardige eiwitten, gember of bieten. En we gaan terug naar de basis. Gerechten met pure ingrediënten en een wow-factor!

  

Echt vlees maar toch anders

Vlees is het meest milieuonvriendelijke deel van ons voedselpakket. In het kader van de reductie van CO2 uitstoot is er meer dan ooit speciale aandacht voor de vermindering van dierlijke eiwitten. Broeikasgassen, mestproblemen, antibiotica en fijnstoffen zijn issues die wij veroorzaken door onze grote wens naar vlees. Vegetarisch eten of vleesvervangers zijn voor de meeste mensen bij lange na niet ‘the real deal’, waardoor de vleesindustrie blijft groeien. Kweekvlees lijkt hiervoor de perfecte oplossing, aangezien het geen vleesvervangers zijn, maar écht vlees. Vlees wordt dus vervangen door vlees, maar dan op een milieubewuste en diervriendelijke manier. Een kleine hoeveelheid cellen, 0,5 gram, wordt onder verdoving afgenomen bij een gezond en sterk dier. Deze cellen vermenigvuldigen zich met behulp van een groeimedium tot een echt volwassen stukje vlees, maar dan zonder de planeet of de dieren te beschadigen.

Kip, het meest veelzijdig….

Kip is nauwelijks meer weg te denken van het menu. Ook als proteïne in je poké bowl of in gezonde salades past kip uitstekend. Kip is in Europa het enige type vlees dat nog qua volume en omzet groeit én het is het type vlees waar op dit moment de meeste en beste vleesvervangers voor zijn. De vraag naar de (plantaardige) kipburgers, -filets en stukjes zal dit jaar alleen maar toenemen.

Kaaskoppen

Vegan koken wordt eindelijk omarmd door topchefs en sterrenrestaurants, waardoor de gerechten naar een hoger niveau worden getild. Meer mensen worden flexitariër. Ook laten we ons inspireren door internationale gerechten die zo rijk zijn van smaak en textuur, dat je het vlees nooit mist.

Maar Nederlanders zijn ook echte kaasliefhebbers. Voor de meesten is het daarom niet weg te denken op de dagelijkse boterham, bij de borrel of het avondeten. En ook met vegan kaas komen we steeds verder. Nu is vegan kaas niets nieuws, maar er komen steeds nieuwere én betere varianten. Grote merken doen graag mee aan deze trend en dat laat dus ook wel zien dat het heel snel meer gaat worden dan alleen een trend.

Insecten, een kwestie van durf

Ons gangbare eetpatroon trekt enerzijds een zware wissel op de natuur en anderzijds draagt het enorm bij aan klimaatverandering: 18% van de broeikasgasproductie komt door landbouw, vooral door de productie van vlees. Het eten van insecten is in Afrika en Zuid-Amerika al jarenlang een delicatesse. In Uganda worden sprinkhanen levend verkocht, om te laten zien hoe vers ze zijn. In Mexico worden ze getoast en op smaak gebracht met knoflook, limoensap en zout. Nederlanders vinden het maar een naar idee, insecten eten, maar eigenlijk brengt het alleen maar voordelen met zich mee. Het is niet een beetje, maar héél gezond. Goede vetten, hoog eiwitgehalte en rijk aan mineralen als ijzer en zink. Er zijn inmiddels genoeg bedrijven die de insecten op een smaakvolle manier hebben verwerkt tot burgers, shoarma, gehaktballen of pulled sprinkhaanvlees. Genoeg opties om uit te proberen dus.

In een blog over Foodtrends mogen de dranken, ook alcoholische, uiteraard niet ontbreken.

Kombucha, zoet, zuur, bitter, funky

Waar Kombucha precies vandaan komt weten we niet. Het drankje is meer dan 2000 jaar oud en er zijn meerdere bronnen die claimen Kombucha ontdekt te hebben.

Wel zien we dat Kombucha steeds vaker te vinden is op de drankenkaart van hippe(re) cafés. Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een Scoby. Maar suiker is toch niet gezond? Dat is inderdaad zo maar de Scoby (een zwam van bacterieculturen) eet als het ware de suiker op en zet dit om (fermenteren) in zuren, gisten en enzymen. Een mooie afwisseling en aanvulling op de standaard frisdranken in onze restaurants!

Vergeten dranken

Vieux, oftewel Hollandse cognac komt weer helemaal terug. Net als andere drankjes waar onze voorouders lekker op gingen, als (citroen)brandewijn, tokkelroom, oude likeuren en schelvispekel, maar ook internationale kruidenbitters en eau-de-vie. Ze worden opnieuw uitgevonden. Kwalitatief en in een strakke verpakking.

Ten slotte

Wij zijn altijd bezig met de trends en ontwikkelingen binnen de hospitality en food branche! Sommige trends en ontwikkelingen deden al hun intrede voor Corona en zijn in een stroomversnelling gekomen, andere zijn een direct gevolg van deze crisis. Inmiddels weten wij dat in een wereld die continu verandert, we het ons niet kunnen veroorloven om alleen met de dag van vandaag bezig te zijn. Maatwerk is nu cruciaal en onze jarenlange ervaring heeft geleerd dat het combineren van de juiste ingrediënten met uw bedrijfscultuur leidt tot inspirerende prestaties. Heerlijk eten en hospitality op maat zijn succesfactoren binnen onze organisatie. Wij ontvangen u graag bij ons aan tafel.


Deel dit bericht

Om deze functie te kunnen gebruiken moet u de cookieinstellingen wijzigen